Filmbestand

Orang-oetan

Écoute son cri
Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Pongo abelii (Sumatra) - Pongo pygmaeus (Bornéo)
Mensachtigen
Hominidé
Voedsel
Vruchten
Levensduur
tussen 35 en 45 jaar oud
Status
Ernstig bedreigd
Aantal
Sumatraanse orang-oetan: 14.500 individuen
Borneose orang-oetan: 104.700 individuen
Grootte en gewicht
Tot 140 cm / tot 90 kg
Gebied
Ten noorden van het eiland Sumatra (Indonesië) en Borneo (Maleisië en Indonesië)

Orang-oetans zijn grote apen met een dikke oranje vacht en heel lange armen. Je kunt de orang-oetan gemakkelijk herkennen, want hij is koning Louie uit Jungleboek! Ze zeggen wel eens dat orang-oetans de tuiniers van het woud zijn, want ze verspreiden zaden en helpen zo de andere dieren die in het bos leven. 

 

Hoe ziet de orang-oetan eruit? 

Een orang-oetan is een heel grote oranje aap. Hij heeft een vacht met haren die in alle richtingen staan en super lange armen van wel 2 meter. Wist je dat hij dankzij die lange armen zijn voeten kan aanraken terwijl hij rechtop staat? Dat is toch ongelooflijk?! Bovendien kan hij met zijn lange armen van tak naar tak slingeren.  

Ook het mannetje van de orang-oetan kun je gemakkelijk herkennen: hij heeft heel grote wangen die opzwellen als hij wil roepen. Zijn roep is zo luid en krachtig dat je die enkele kilometers ver in het bos kunt horen! 

Er bestaan twee soorten orang-oetans: de Borneose orang-oetan, die een beetje dikker is, met een donkerder vacht en een rond gezicht, en de Sumatraanse orang-oetan, die slanker is en een recht gezicht heeft.

 

Waar woont de orang-oetan?   

De orang-oetan is de enige mensaap die in Azië leeft. Vroeger leefden er orang-oetans in heel Zuid-West-Azië, maar vandaag vind je deze aap alleen nog op de eilanden Borneo en Sumatra, in Indonesië en Maleisië. Weet je wat het grootste verschil is tussen de orang-oetans van Sumatra en die van Borneo? Die van Borneo komen soms eens op de grond en die van Sumatra doen dat bijna nooit.  

De orang-oetan leeft in de bomen. Hij is dus een boombewoner. 

Weet je ook wat hij eet? Hij eet vruchten zoals lychees, mango’s en vijgen. Hij is dus een fruiteter of frugivoor. Hij eet ook bladeren, schors en kleine dieren als termieten of mieren. 

 

Waarom is hij bedreigd?

De grootste bedreiging voor de orang-oetan is de mens. De mens wil ruimte om akkers en wegen aan te leggen. Daarom let hij niet op de dieren die in het woud leven en kapt hij veel bomen. Dat noemen we ontbossing. Bovendien jaagt de mens en verkoopt hij de orang-oetans op illegale wijze. Die jacht is verboden door de wet en noemen we stroperij. 

Wist je dat?
Un orang-outan suspendu à une branche d'arbre

Orang-oetan betekent in het Maleis “bosmens”.

Trois orangs-outans jouent dans les arbres

Het zijn de enige mensapen die hun hele leven in de bomen doorbrengen.

Un orang-outan se balançant d'une branche à l'autre

De voeten en de handen van de orang-oetan lijken zo goed op elkaar, dat er wel eens gezegd wordt dat hij vier handen heeft.

Ken je de orang-oetan echt?

De familie van de orang-oetan

Het mannetje van de orang-oetan verschilt van de andere mensapen: hij is de enige die helemaal alleen leeft. De jongen van de orang-oetan blijven de eerste 7 tot 11 jaar van hun leven bij hun moeder. Vaak heeft het vrouwtje maar één jong tegelijk en duurt het enkele jaren voor ze opnieuw een baby krijgt. 

Wat doet WWF?

WWF helpt de mensen en zoekt samen met hen naar oplossingen om het woud niet langer te verwoesten en te veel hout te kappen. Hout kappen is toegestaan, maar er moet wel aandacht zijn voor de natuur en de dieren die er leven. WWF wil ook oplossingen vinden om een eind te maken aan de verkoop van orang-oetans. 

Een tweede kans voor de orang-oetans van Borneo

In het Bukit Piton reservaat in Maleisië heeft het herstel van een inheems bos zijn vruchten afgeworpen. De orang-oetanpopulatie heeft zich gestabiliseerd en ze hebben zelfs nieuwe gebieden in bezit genomen. Beetje bij beetje eist de soort zijn rechten op!

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!