Filmbestand

Gorilla

Luister naar zijn gegrom
Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Gorilla
Familie
Mensachtigen
Voedsel
Folivoor (een planteneter die alleen maar bladeren eet) en frugivoor (hij eet fruit)
Status
Ernstig bedreigd
Aantal
Tussen 100.000 en 200.000
Gebied
Congobekken, Rwanda, Oeganda

Wauw, de gorilla is echt een machtige aap! Toch zijn gorilla’s heel rustige dieren. Ze leven in familiegroepen in de bergen van Congo, Oeganda en Rwanda. Daarboven is het niet altijd heel warm! Maar de gorilla’s hebben gelukkig een dikke vacht die hen beschermt tegen de kou.

 

De zilverrug

De gorilla is de grootste van alle apen. Hij kan tot 200 kg wegen! Gorilla’s leven in grote familiegroepen van ongeveer tien dieren. Eén mannetje is de baas van de groep: de zilverrug. Weet je waarom hij zo heet? Omdat hij een zilverkleurige rug heeft, natuurlijk.

Er bestaan twee soorten gorilla’s: de oostelijke gorilla en de westelijke gorilla. Ze leven allebei in Afrika, maar de ene soort in het oosten en de andere in het westen. De berggorilla is een ondersoort van de oostelijke gorilla en de grootste van allemaal!

 

Het leven van een jonge gorilla

De eerste maanden klampt een gorillababy zich vast aan de buik van zijn mama. Zij is heel voorzichtig om het kleintje niet te laten vallen. De baby doet niet veel anders dan eten en slapen. Wanneer hij een jaar is, begint de jonge gorilla de anderen na te doen. Hij kijkt toe hoe zijn mama haar nest  bouwt: gorilla’s buigen takken om en vormen zo een platform waarop ze de nacht doorbrengen. 

Overdag speelt de jonge gorilla met de andere jongen. Hij leert eetbare planten en vruchten herkennen. Om te drinken, gebruikt hij een slim techniekje: hij zuigt het water op dat in zijn vacht blijft hangen! Als het jong zes jaar is, kan zijn mama een andere baby krijgen. Maar de kleine gorilla blijft niet alleen achter: hij wordt omringd door zijn familie.

 

De gorilla verkeert in gevaar

De gorilla wordt bedreigd door de ontbossing: de mensen vernielen het woud waarin hij leeft. Zij kappen te veel bomen om akkers aan te leggen of om houtskool te maken van het hout. Zo hebben de gorilla’s steeds minder ruimte om te leven. De gorilla wordt ook bedreigd door stroperij. Dat betekent dat mensen op gorilla’s jagen, ook al is dat verboden omdat de gorilla een beschermd dier is. Sommige mensen eten het vlees van de gorilla of gebruiken delen van zijn lichaam als trofee.

Wist je dat?
Dans la nature, gorille à 4 pattes - vue de face

Het DNA van de gorilla’s is voor 98,3% hetzelfde als bij de mensen. Na de bonobo’s en de chimpansees zijn de gorilla’s de dieren die het meest op de mens lijken.

Assis, gorille mangeant de l'herbe avec un bébé gorille assis face à lui

Een mama gorilla draagt haar baby op de buik en slaat een arm om het jong heen om het niet te laten vallen.

Gros plan sur un gorille apportant de la nourriture à sa bouche

De gorilla eet tot 25 kg planten per dag!

Ken jij de gorilla echt ?

Neofobie

Gorilla's zijn neofobische dieren. Dat wil zeggen dat ze bang zijn om nieuwe dingen te proberen. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Daarom hebben veranderingen in hun leefgebied veel invloed op hen.

Neusafdruk

Net zoals onze unieke vingerafdruk hebben gorilla’s een unieke neusafdruk. Elke gorilla heeft een andere afdruk die bepaald wordt door hun rimpels.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!