Filmbestand

Ijsbeer

Luister naar zijn gebrul
Dierenfiche
Nom scientifique
Ursus maritimus
Habitat
Dans la région Arctique, en bordure sud de la banquise permanente tout autour du pôle
Nombre
De 20 000 à 25 000 individus
Taille
Mâles : de 3 à 3,50 m

Femelles : 2,10 m
Poids
Mâles : 410 kg en moyenne

Femelles : 320 kg en moyenne
Statut
Vulnérable

De ijsbeer is het grootste roofdier dat op het land leeft! Hij heeft een dikke witte vacht en leeft aan de Noordpool, waar het heel koud is. Zijn latijnse naam betekent “beer van de zee” en dat klopt eigenlijk ook, want hij brengt heel veel tijd in het water of op het pakijs door.

 

Een dikke winterjas

De ijsbeer is perfect uitgerust tegen de koude van de Noordpool, die soms tot -30° kan bedragen! Zijn zwarte vel en zijn dikke witte pels houden de warmte vast en zo heeft hij het nooit koud! Dankzij zijn witte kleur is hij volledig gecamoufleerd en kan hij zijn prooien gemakkelijk benaderen zonder dat ze hem in het oog krijgen. 

 

Wat staat er op het menu?

De ijsbeer is een vleeseter. Hij lust het liefst van al zeehonden, maar hij eet ook heel wat andere dingen, zoals dode beloega’s, walvissen en walrussen die aanspoelen. Maar soms eet hij ook rendieren en zelfs kleine knaagdieren. Omdat de ijsbeer niet het hele jaar door voedsel kan vinden, slaat hij vet op om het enkele maanden te kunnen uithouden zonder eten. Soms kan hij wel 4 maanden lang helemaal niets eten!  

 

Help, het pakijs smelt!

Raad eens waar de ijsbeer leeft. Je weet het wel! De ijsbeer leeft, slaapt en eet op het pakijs. Maar het ijs smelt steeds verder door de klimaatopwarming (waardoor de temperatuur op aarde stijgt). Daardoor moet de ijsbeer elders eten gaan zoeken en waagt hij zich op het terrein van de mensen. Dat leidt tot conflicten. Bovendien wordt de ijsbeer ook nog bedreigd door vervuiling en doordat de mensen op zoek zijn naar olie.

Wist je dat?
Un ours polaire sur la banquise, scrutant la surface de l'eau

De ijsbeer kan enkele maanden lang helemaal zonder eten!

Un ours polaire sur la neige - vue de face

De haren van de ijsbeer zijn doorzichtig en niet wit! In feite zorgt het licht voor de witte kleur van zijn vacht.

Gros plan sur les yeux et le museau de l'ours polaire - vue de face

Ijsberen drinken geen zout water: zij vinden water in hun voeding.

Ken jij de ijsbeer echt?

Sterke neus

Een ijsbeer kan zijn favoriete prooi ruiken tot op wel 30 kilometer afstand! Voor prooien in de buurt zal hij op zijn twee achterpoten gaan staan met zijn neus hoog in de lucht om ze nog beter te kunnen ruiken.

Sneeuwblind

Kijken naar sneeuw in de zon kan heel gevaarlijk zijn voor je ogen. Ijsberen hebben hier geen last van. Ze hebben een soort derde ooglid. Dit kunnen ze horizontaal als een gordijntje over hun oog schuiven en het houdt UV-straling tegen. Een zonnebril hebben ze dus niet meer nodig!

Pinguïn op het menu ?

Nee, een ijsbeer zal nooit een pinguïn op het menu hebben staan. Deze knappe heren vinden we enkel terug op het zuidelijk halfrond.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!