Filmbestand

Bruine beer

Luister naar zijn grommen
Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Ursus arctos
Familie
Beren
Voedsel
Alleseter
Levensduur
20 tot 30 jaar
Status
Niet bedreigd
Aantal
Ongeveer 200.000
Grootte en gewicht
2,5 m
700 kg
Gebied
Europa, Noord-Amerika en Azië

De bruine beer is echt een boeiend beest! Hij is een van de grootste roofdieren die op het land leven. We vinden bruine beren op veel plaatsen in de wereld, bijvoorbeeld in bossen, in de bergen, op de toendra en ook in het regenwoud. Er bestaan verschillende soorten bruine beren, zoals bijvoorbeeld de grizzlybeer.

 

Een grote teddybeer

De bruine beer heeft een heel groot lichaam, een grote kop en kleine ronde oren. Zijn kleine staart kan je bijna niet zien! Hij heeft vijf vingers aan elke poot en gevaarlijke klauwen, die hij niet kan intrekken onder zijn huid, zoals een poes. De poot van een beer is heel groot en kan tot 28 cm lang en 21 cm breed zijn. Zijn vacht is bruin, beige en soms zelfs kastanjebruin of zwart. De bruine beer is heel gespierd en heeft heel veel kracht in zijn poten. Maar ook al is de bruine beer heel dik, toch is hij super behendig. Wist je dat hij in bomen kan klimmen en een snelheid kan halen van 55 km per uur?

 

De beer is schuw

De bruine beer leeft en verschuilt zich in het bos, omdat het een schuw en wild dier is. Maar hij is niet altijd bang! Want als je te dicht bij zijn welpen komt, kan hij heel boos en agressief worden. Hij leeft helemaal alleen en ontmoet alleen maar andere beren tijdens de paartijd of wanneer hij vis gaat vangen in de rivier.

 

Wat staat er op het menu ?

De bruine beer kan rechtop staan en voorwerpen vastnemen met zijn vingers, zoals bijvoorbeeld zijn voedsel. De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!

 

Val me niet lastig !

De beer trekt weg uit zijn leefgebied, omdat de mens steeds dichterbij komt. De mens jaagt op de beer voor zijn vacht en ook om sommige van zijn organen te gebruiken in de Aziatische geneeskunde. Bovendien bezondigt de mens zich aan illegale houtkap, die het leefgebied van de beer vernietigt. In Oost- en Zuid-Europa zijn er geen bruine beren meer. Gelukkig zijn er nog in West-Europa: in de Karpaten (een groot gebergte) zijn er nog 6.000 tot 7.000 bruine beren.

Wist je dat?
Deux ours bruns côte-à-côte marchant dans l'eau

De bruine beer slaat tijdens de zomer 200 kg vet op. Zo kan hij overwinteren en hoeft hij niets meer te eten.

Un ours brun et 3 oursons marchant dans l'eau - vue de profil

Het geluid dat de beer maakt, noemen we grommen of brommen: GRRRR

Empreinte d'un ours brun laissée dans la terre

De klauwen van een bruine beer kunnen tot 13 cm lang zijn!

Ken jij de bruine beer echt? 

Lekker slapen in de winter

Bruine beren houden een winterslaap. Dit betekent dat ze zich warm houden tijdens de winter. Voordat hij in winterslaap gaat, eet de beer veel in de zomer, zodat hij de winter zonder voedsel kan doorkomen. Maar eigenlijk houden beren geen volledige winterslaap: ze worden af en toe wakker, maar ze rusten nog steeds veel!

De welpjes zijn naakt en blind

Gedurende 10 maanden heeft de moederbeer babyjongen in haar buik. Ze zal dan bevallen van 1 of meer welpen (maximaal 3). Ze zijn volledig blind, tandeloos en haarloos! Ze blijven 2 of 3 jaar bij hun moeder om te leren jagen en eten, en gaan dan hun eigen weg. Wist je dat de overlevingskans van een berenwelp laag is? In feite sterven welpen vaak van de honger en soms worden ze zelfs gedood door volwassen mannetjes omdat ze hun moeder willen verleiden.

Wat doet WWF?

Het WWF creëert beschermde gebieden voor bruine beren en corridors tussen twee bossen waar beren leven, zodat ze zich veilig kunnen verplaatsen. Het WWF probeert ook oplossingen te vinden om te voorkomen dat er te veel bomen worden gekapt. Verder is het WWF er ook om conflicten tussen dieren en mensen op te lossen.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!