Wereld Tonijn Dag
Op 2 mei is het de wereld tonijn dag. Mensen over de hele wereld eten graag tonijn. Maar door de klimaatopwarming en overbevissing zijn veel soorten tonijn bedreigd. Vandaag vragen we extra aandacht voor deze bijzondere roofvis!
Een roofvis
Tonijn is een heel gekende vis. Mensen over de hele wereld eten graag tonijn, bijvoorbeeld op pizza of op een broodje tonijnsla. Het is een grote roofvis. Hij eet andere vissen zoals haring en makreel en het duurt heel lang tot hij groot genoeg is om zelf jongen te krijgen.
Er bestaan verschillende soorten tonijn. De grootste en de bekendste is de blauwvintonijn. Maar heb je al gehoord van de geelvintonijn, de grootoogtonijn of de witte tonijn? Sommige tonijnen vangen mensen om te verkopen in blik. Andere zijn voor in sushi of sahimi.
© Pixabay
De tonijn wordt overbevist
Omdat mensen over de hele wereld graag tonijn eten, vissen we steeds meer tonijn uit de oceaan. De tonijn is het slachtoffer van overbevissing. Elk jaar vangen mensen meer dan 7 miljoen ton tonijn. Dat is superveel! Bovendien raken vaak andere dieren verstrikt in de netten om tonijn te vangen, zoals dolfijnen, zeeschildpadden en zeevogels.
Op de wereld tonijn dag vragen we aandacht voor deze bijzondere vis. Het is belangrijk om niet meer tonijn te vangen dan mag van de wet. Zo sterft deze vis niet uit. Want de tonijn is belangrijk voor het ecosysteem van de oceaan en… bovendien heel nuttig om mensen over de hele wereld te voeden.
Ook jij kan de tonijn helpen, door alleen tonijn te eten die niet is bedreigd en op een goede manier is gevangen. Meer info hier.
Weet jij hoeveel eitjes een tonijn legt?
© Frédéric BASSEMAYOUSSE / WWF-Mediterranean
Cover: © naturepl.com Doc White WWF