Nieuwe wolven in Wallonië!
In Wallonië werden er sinds januari dit jaar vier nieuwe wolven gespot, voor het eerst ook een wolvin! Misschien krijgen we dus ook een roedel in Wallonië. België is nu echt een kruispunt voor wolven in Europa. En… er is ook goed nieuws van Wolvin Noëlla in Limburg!
Wolven op zoek naar nieuw leefgebied
Sinds januari 2020 werden vier nieuwe wolven gespot in Wallonië: een wolf in de buurt van Namen en drie wolven in het natuurgebied de Hoge Venen. We weten dit dankzij verborgen wildcamera’s, uitwerpselen van de wolven of de DNA-sporen (speeksel) die we vinden op de prooien die ze vangen en eten.
We weten nog niet of deze wolven, net als Akela, in België zullen blijven leven of hier enkel passeren op zoek naar nieuw grondgebied of territorium.
© Giancarlo MANCORI / WWF-Italy
Eerste wolvin in 200 jaar
In de Hoge Venen vonden onderzoekers sporen van een wolvin! Dit is de allereerste wolvin in Wallonië sinds dat wolf uitgestorven was in België, meer dan 200 jaar geleden! Wauw!
Wij hopen dat deze wolvin in de Hoge Venen blijft wonen. Daar woont momenteel al de wolf Akela sinds 2018. Misschien vormen die samen een paartje en komen er wolvenwelpen in Wallonië! Hangt de liefde in de lucht deze lente? Spannend!
© Pixabay
België: een Europees kruispunt voor wolven
Dankzij de DNA-sporen op uitwerpselen en prooien vonden wetenschappers ook dat de wolven vanuit verschillende delen uit Europa naar België komen. Vanuit het zuiden (uit de Italiaanse en Franse Alpen) komt de “bergwolf” en vanuit het Oosten (Polen en Duitsland) komt de “laaglandwolf”. Deze twee ‘soorten’ wolven hebben elkaar in 200 jaar zelden ontmoet. België is goed op weg om een wolvenkruispunt in Europa te worden!
Doordat er minder verkeer is door de maatregelen rond het coronavirus, gebeuren er ook minder auto-ongelukken met dieren. Dit maakt de kans groter dat ze overleven en op ontdekking gaan in ons land.
Ook een koppel Vlaanderen
In Limburg in Vlaanderen hangt de liefde in de lucht. De wolf August ontmoette het voorbije jaar de wolvin Noëlla. Op een foto van een wildcamera zien we dat de wolvin een dikke buik heeft en dus zwanger is. Later was er een foto van wovin Noëlla zonder bolle buik.
Dat betekent dat de wolvenwelpjes zijn geboren. Wat een goed nieuws! Hoeveel welpjes er precies zijn, weten we nog niet. Hopelijk kan een wildcamera binnen enkele weken een foto maken van de wolvenwelpjes. Superschattig!
© ANB/INBO
Maatregelen voor de wolf
Niet iedereen is blij met het nieuws dat de wolf terug in België komt wonen. Zo werd Naya, een wolvin die vorig jaar welpjes verwachtte, gedood. Er worden nu dus verschillende maatregelen genomen om Noëlla te beschermen: het gebied is afgesloten, jacht is verboden, mountainbiken mag niet meer en er is meer controle. Als je zelf gaat wandelen in een gebied waar wolven wonen, is er geen gevaar voor jou. Het is wel belangrijk om steeds op de paden te blijven en steeds je hond aan de leiband te houden.
WWF heeft samen met Natuurpunt en Natagora een ‘Wolf Fencing Team’ opgericht om mensen en wolven beter te helpen samenleven. Het team ondersteunt veehouders bij het plaatsen van speciale afsluitingen om de schapen te beschermen tegen de wolf.
Het Wolf Fencing Team was al actief in Vlaanderen, maar met dit goede wolvennieuws uit Wallonië zal het ook daar actief worden. De regering werkt alvast een Wolvenplan uit om de wolf daar te beschermen.
Weet jij welk kleur ogen een wolf heeft?
© Pixabay
Cover: © naturepl.com / Klein & Hubert / WWF