Filmbestand

Natuur in België

Onze Belgische natuur heeft te maken met heel wat uitdagingen. Versnippering van leefgebieden, droogte en dan weer overstromingen. Maar toch zijn er heel wat coole dieren in ons land die hun plekje hier (weer) gevonden hebben!

 

Belang van Nationale Parken in België

België heeft maar liefst 6 nationale parken: Nationaal park Hoge Kempen, Nationaal Park Brabantse Wouden, Nationaal Park Scheldevallei, Nationaal Park Bosland, Nationaal Park l’entre Sambre-et-Meuse, Nationaal Park Vallée de La Semois. Door de titel ‘Nationaal Park’, krijgen de parken middelen om natuurgebieden te versterken en met elkaar te verbinden.

 

Rewilding in België

Herwilderen van onze natuur, of 'rewilding', betekent dat we de natuur helpen zichzelf te herstellen. Dit doen we door natuurlijke processen terug te brengen en de juiste omstandigheden te creëren, zodat de natuur daarna zelf haar gang kan gaan zonder veel hulp van mensen.

Een voorbeeld hiervan is het maken van een ecologische corridor. Dit is een brug die verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen dieren veilig van het ene naar het andere gebied lopen en planten zich beter verspreiden.

 

Groen in onze steden

Groen in de stad helpt om de stad af te koelen als het warm is. Het zorgt ook voor schonere lucht en water en meer biodiversiteit.

Door de intensieve landbouw worden er veel pesticiden gebruikt. Daardoor vinden bijen bijvoorbeeld vaker hun voedsel bij bloemetjes in stadstuinen of op balkonnetjes.

Wist je dat?
Etendue d'eau, ciel nuageux et herbes hautes

Sinds enkele jaren zijn er enkele icoonsoorten teruggekeerd in België: de otter, de wolf en zelfs de lynx.

Paysage verdoyant, arbres et ciel nuageux en fond

Aanrijdingen zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor wolven in ons land.

Mer du Nord, plage et dunes

België is een belangrijk gebied voor trekvogels. In gebieden zoals het Zwin Natuur Park kun je allerlei soorten vogels zien, zoals de ooievaar en de kluut.

Uitdagingen voor onze natuur in België

Habitatfragmentatie

België is het tweede meest gefragmenteerde land van Europa. Habitatfragmentatie betekent de versnippering van een landschap. Door de vele wegen geraken dieren nog moeilijk naar een ander leefgebied en is de kans op aanrijdingen groot. Bovendien worden hun leefgebieden alsmaar kleiner door het aanleggen van nieuwe wegen en steden.

Mens- dier conflicten

De terugkeer van enkele icoon soorten zorgt vaak voor ongerustheid bij veehouders omdat zij wel eens een schaap kunnen pakken. We moeten echter weer leren samenleven met deze soorten.

Vlak na de terugkeer van de wolf in België werd zo het Wolf Fencing Team opgericht. Zij geven gratis advies en helpen bij het plaatsen van wolfwerende omheiningen zodat veehouders weer op hun beide oren kunnen slapen en de wolf toch zijn plekje kan behouden in ons land.

Nationale herstelplannen dankzij de Natuurherstelwet

Veel leefgebieden in België zijn in slechte staat. De Natuurherstelwet, die officieel is goedgekeurd in 2023, verplicht alle EU-lidstaten om tegen 2030 maar liefst 30% van deze leefgebieden te herstellen. Dit betekent dat er de komende jaren hard gewerkt gaat worden om onze natuur weer gezond te maken.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!