Tijger
De tijger is een machtige, grote kat. Hij legt zich plat op de grond om zijn prooi te bespringen en is helemaal onzichtbaar in het hoge gras. Er bestaan verschillende soorten tijgers: de Bengaalse tijger, de Sumatraanse tijger en ook de Siberische tijger.
Een grote familie
De tijger (Panthera tigris) is een zoogdier uit de familie van de katachtigen (Felidae). Hij is samen met de leeuw, het luipaard en de jaguar een van de ‘vier grote katten’ uit het geslacht Panthera. De tijger is de grootste kat van allemaal!
In de vrije natuur vinden we enkel tijgers in Azië. Er bestaan negen ondersoorten en drie daarvan zijn al verdwenen: de Javaanse tijger, de Kaspische tijger en de Balinese tijger. De verschillende ondersoorten, zoals de Sumatraanse tijger, de Bengaalse tijger en de Siberische tijger, verschillen allemaal een beetje van elkaar en leven ook op andere plaatsen. Er bestaan ook witte tijgers! In feite gaat het om Bengaalse tijgers die een probleem hebben met de kleur van hun vacht.
Een uitstekende jager
De tijger is een uitstekende jager! Als het donker wordt, loopt hij stilletjes rond en beloert zijn prooi terwijl hij zich verborgen houdt in het hoge gras. Hij wacht tot zijn prooi dichterbij komt en springt er dan meteen bovenop! De tijger eet vooral grote zoogdieren zoals herten, maar hij lust ook wel kleine zoogdieren, vogels en vissen. De tijger is niet echt een slokop. Hij verslindt zijn feestmaal niet in één keer, maar houdt liever een beetje over voor later.
De tijger is bedreigd
Er leven nog maar 4500 tijgers in de vrije natuur – dat is echt heel weinig! De mens jaagt op de tijger en verkoopt zijn vacht, ook al is dat verboden, want de tijger is om een beschermde diersoort. Deze illegale jacht noemen we stroperij. Bovendien legt de mens ook wegen en steden aan en hakt hij alle bomen om in het leefgebied van de tijger. Ook die ontbossing is verboden! Er zijn steeds minder tijgers en ze wonen afgezonderd van elkaar. Hoe moeten ze zich dan nog voortplanten?
Ken je de tijger echt?
Tijgers herken je aan hun gestreepte vacht. Het streeppatroon van een tijger is net zo uniek als de vingerafdruk van een mens. Een echte ‘barcode’ dus! Elke tijger heeft meer of minder strepen naargelang de ondersoort waartoe het dier behoort.
Tijgers voelen zich op hun gemak in zeer verschillende omgevingen en passen zich makkelijk aan. Je vindt ze zowel in de besneeuwde bergen van Rusland als in de tropische regenwouden van Indonesië. Tijgers zijn trouwens ook uitstekende zwemmers!
Vandaag zijn de meeste wetenschappelijke studies het erover eens dat er nog zes ondersoorten in leven zijn: de Siberische, de Zuid-Chinese, de Bengaalse, de Indochinese, de Maleise en de Sumatraanse. Andere zeggen dat er maar twee zouden zijn: de continentale tijger en de tijger van de Sunda-eilanden.