Sneeuwluipaard
Tussen 25 en 75 kg
Een sneeuwluipaard noemen we ook wel de ‘geest van de bergen’ omdat het dier zeldzaam is en heel moeilijk om te zien. Het sneeuwluipaard lijkt een beetje op het gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel dikkere vacht met zwarte ronde vlekken. Hij is goed aangepast aan een leven in de bergen en de koude.
Lekker warm
Het sneeuwluipaard is goed aangepast aan een leven in de koude. Zijn vacht is heel dik. Zijn poten zijn breed en helemaal bedekt met vacht, net pantoffeltjes. Zo zakt hij niet weg in de sneeuw.
Kampioen ver springen
Het sneeuwluipaard is een vleeseter of carnivoor. Hij eet de dieren die hij kan vinden in de bergen zoals geiten, steenbokken en herten. Het sneeuwluipaard besluipt stilletjes zijn prooi en bespringt die daarna met een plotse sprong tot 15 meter groot. Een echte kampioen verspringen! Een volwassen dier eet gemiddeld 2,5 kg vlees per dag en kan prooien eten die tot drie keer groter zijn.
Bedreigd
Het sneeuwluipaard is een bedreigde diersoort. Het aantal dieren in het wild wordt steeds kleiner. Dat komt door de klimaatopwarming. Het sneeuwluipaard leeft in bergen met sneeuw en ijs, maar die worden steeds zeldzamer. Mensen jagen ook op het sneeuwluipaard voor zijn mooie vacht, ook al is hij streng beschermd. WWF wil dit uitzonderlijke dier en zijn gebied beschermen.
Ken jij het sneeuwluipaard echt?
Sneeuwluipaarden kunnen op hoogtes van 5.000 meter voorkomen. De lucht daar is bijzonder ijl. Maar daar heeft deze grote kat geen problemen mee: zijn grote neusholten helpen om de kostbare, hoge berglucht in te ademen. Zo kan hij ook de lucht opwarmen voor die zijn longen bereikt.
Jagen wanneer je weinig kan zien in je omgeving is niet eenvoudig. Het sneeuwluipaard heeft daarom een scherp gezichtsvermogen ontwikkeld. Hij kan wel 6 keer beter dan de gemiddelde mens zien!