Orka
7 tot 8,5 m (voor een vrouwtje)
2 600 tot 9 000 kg
De orka is een zwart en wit zoogdier dat behoort tot de familie van de dolfijnen. De orka zwemt in alle oceanen op aarde, maar heeft een voorkeur voor koud water. Hij leeft in de Noordelijke en de Zuidelijke Ijszee.
Zeezoogdier of vis?
De orka is een zeezoogdier! Hij moet aan de oppervlakte komen om adem te halen, de baby ontwikkelt zich in de buik van de moeder en als het vrouwtje bevallen is, geeft zij melk via haar tepels. Vissen leggen eieren en kunnen in het water ademen met hun kieuwen.
Een grote zwart met witte dolfijn
De orka heeft een zwarte rug, een witte buik en een witte vlek bij het oog. De orka behoort tot de familie van de dolfijnen en is zelfs de allergrootste dolfijn ter wereld! Net als de andere dolfijnen maakt de orka gebruik van echolocatie: hij maakt geluiden die tegen obstakels (rotsen, prooien) stoten en dan terugkaatsen. Op die manier kent de orka de grootte, de afstand, de snelheid van het obstakel, enz.
Op het menu
Orka’s eten allerlei soorten prooien: pijlinktvissen, vissen, zeevogels, zeeschildpadden, pinguïns, dolfijnen en ook zeehonden. Vaak jagen orka’s in groep om heel grote prooien te kunnen vangen. Zelfs walvissen zijn niet veilig voor orka’s!
Ken jij de orka echt?
Het grootste gevaar voor de orka’s is de vervuiling met chemische stoffen. Onderzoekers hebben aangetoond dat orka’s over 150 jaar verdwenen zullen zijn als we niets doen om hun leefgebied gezonder te maken.
Orka’s worden ook bedreigd door visnetten. Het gebeurt vaak dat ze verstrikt raken in visnetten en dat ze verdrinken, omdat ze niet naar het wateroppervlak kunnen zwemmen om te ademen. Ook overbevissing is een probleem omdat er steeds minder vis is voor de orka om te eten.
Orka’s leven in groepen van 5 tot 8 dieren. Soms zoeken verschillende families elkaars gezelschap en zo ontstaan er groepen van 100 dieren, maar die blijven niet lang samen. Orka’s zijn heel sociale dieren die veel met elkaar communiceren. Dat doen ze door allerlei geluiden te maken, zoals fluiten, roepen en klikken.
Orka’s zijn beschermd door CITES (het internationale verdrag over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten). WWF geeft de mensen advies om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bovendien vraagt WWF de mensen om niet langer de zeeën en oceanen te vervuilen om de dieren die er leven te redden.