Filmbestand

Neushoorn

Luister naar zijn gegrom
Dierenfiche
Familie
Rhinocerotidae
Voedsel
Herbivoor
Grootte en gewicht
3,7 tot 4,2 m
1.800 tot 2.300 kg (max. 3.600 kg)
Gebied
Afrika en Azië

De neushoorn is een heel dik dier dat alleen maar planten eet. Neushoorns leven in Afrika en Azië. De neushoorn heeft geen haren, behalve op de rand van zijn oren en zijn staart! Volwassen neushoorns hebben één of twee hoorns op de voorkant van hun kop, maar jonge neushoorns niet.

 

Soorten neushoorns

Wist je dat er vijf soorten neushoorns bestaan? In Afrika vind je twee soorten: de witte neushoorn en de zwarte neushoorn. Drie soorten leven in Azië: De Indische, de Sumatraanse en de Javaanse neushoorn. Neushoorns kun je gemakkelijk herkennen door de hoorns op hun kop. Sommige hebben er één, andere twee. De hoorns bestaan uit keratine, dat is dezelfde stof als die waaruit onze haren en onze nagels zijn gemaakt!

 

Bijziend, maar met een bijzonder goede neus!

Ze zeggen wel eens zo blind als een mol, maar je zou net zo goed kunnen zeggen zo bijziend als een neushoorn! De neushoorn ziet echt heel slecht: als je op tien meter afstand blijft staan zonder te bewegen, zal hij het verschil niet zien tussen jou en een boom. Maar hij ruikt wel uitstekend. Daarom loopt hij ook met de neus omhoog, om beter te kunnen ruiken.

 

Bijna bedreigd is

De neushoorn wordt vaak bejaagd door de mens voor zijn hoorn, maar die jacht is verboden (illegaal) en noemen we stroperij. De hoorn van de neushoorn wordt voor veel geld verkocht als middel tegen de koorts in de Aziatische geneeskunde of ook als handvat van een dolk in de Arabische landen. 

Wist je dat?
Gros plan sur un rhinocéros - vue de profil

De huid van een neushoorn is 2,5 cm dik.

Groupe de 3 rhinocéros dans les hautes herbes sèches - vue de face

De neushoorn ziet heel slecht, maar hij ruikt heel goed!

Un rhinocéros adulte et un petit rhinocéros à ses côtés - vue de profil

De Javaanse neushoorn is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Ken jij de neushoorn echt? 

Modderbad

Verzorging is belangrijk. Neushoorns nemen daarom maar al te graag een modderbad. Door te rollen in de modder vormt er een ‘moddermantel’ om zich heen. Die zorgt er niet alleen voor dat ze het niet te warm krijgen, maar geeft ook insecten en parasieten geen kans. 

Zwart of wit ?

Welke kleur heeft de zwarte of witte neushoorn? Lijkt een makkelijke vraag. Maar het antwoord zal je misschien verbazen. Want ze zijn alle twee grijs. De witte neushoorn heeft zijn naam te danken aan het Afrikaanse woord ‘wyd’, wat ‘breed’ betekent en verwijst naar zijn brede en rechthoekige lip. De eerste Engelse ontdekkingsreizigers verwarden dit Afrikaanse woord met het Engelse ‘white’. Daarom wordt deze soort de ‘witte neushoorn’ genoemd. De andere soort noemt de ‘zwarte neushoorn’ om ze van elkaar te kunnen onderscheiden.

Het op één na grootste zoogdier op het land

De neushoorn is na de olifant het grootste zoogdier dat op het land leeft.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!