Afbeelding
Caméléon vert tacheté de jaune sur une feuille verte

Kameleon

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Chamaeleonidae (familie)
Familie
Reptielen
Voedsel
Insecten (voornamelijk insecten, soms kleine werveldieren)
Levensduur
3 tot 10 jaar (afhankelijk van de soort)
Status
Verschilt per soort (sommige zijn kwetsbaar of bedreigd)
Aantal
Meer dan 200 soorten, voornamelijk in Afrika en Madagaskar
Grootte en gewicht
Van 2,5 cm tot 68,5 cm lang (afhankelijk van de soort)
Van enkele gram tot enkele honderden gram

Gebied
Tropische bossen, savannen en droge gebieden voornamelijk in Afrika, Madagaskar, Zuid-Azië en Zuid-Europa

De kameleon is een reptiel dat in de bomen leeft. Hij heeft een rolstaart en een lange tong en is een meester in camouflage! Ze verplaatsen zich heel langzaam en vaak wiebelend. Zo bootsen ze een blad na en weten ze hun prooien en roofdieren om de tuin te leiden. En…een kameleon kan van kleur veranderen. Echt bijzonder!

 

Een kameleon kan van kleur veranderen

De kameleon is een klein reptiel dat allerlei kleuren kan aannemen! De meest voorkomende kleur is groen, maar kameleons kunnen ook geel, rood en oranje kleuren.

Ze kunnen van kleur veranderen zoals ze willen. Hun huid bevat namelijk speciale cellen of chromatoforen. Dat zijn kleine zakjes gevuld met pigment, waardoor ze van de ene kleur in de andere kunnen veranderen. Kameleons veranderen van kleur afhankelijk van de situatie en hun stemming. Ze krijgen dus niet altijd de kleur van de plaats waar ze zitten. Als een kameleon zich bedreigd voelt, kan hij bijvoorbeeld lichtgroen kleuren, opzwellen en beginnen blazen.

 

Hoe ziet een kameleon eruit?

Kameleons hebben heel boeiende ogen! Die kunnen bewegen in alle richtingen: naar voren, naar achteren en opzij. Zo kunnen ze in één oogopslag veel zien en gemakkelijk prooien en roofdieren opsporen.

Hun lange, kleverige tong vormt een andere grote troef. Die tong kan even lang zijn als hun lichaam en ze dient om prooien van ver te vangen. Wanneer het prooidier vastkleeft aan de tong, kan het zich niet meer bewegen en gaat het zo de bek naar binnen. Smakelijk!

Kameleon hebben ook een heel handige staart. Daarmee kunnen ze zich vasthouden aan de takken van de bomen. De staart helpt om hun evenwicht te houden bij het klimmen.

Er zijn al bijna 200 soorten kameleons in de wereld. Die zijn elk een beetje anders van kleur, vorm of grootte. Sommige kameleons hebben een kleine hoorn, een kam of een soort helm.

 

Waar leven kameleons?

Kameleons leven vooral in bossen, maar sommige soorten komen ook voor in drogere streken. Zo leeft de woestijnkameleon (Chamaeleo namaquensis) bijvoorbeeld in de Namib-woestijn in Namibië.

Eén derde van de vele soorten kameleons leeft in Madagaskar, een groot eiland tegen de kust van Afrika. Maar kameleons leven ook in Afrika, in het zuiden van Azië, in het Midden-Oosten, in Zuid-Europa en op de Fiji-eilanden. In Europa leeft alleen de kameleon (Chamaeleo chamaeleon).

Wist je dat?
Caméléon de profil

Er bestaan bijna 200 soorten kameleons op aarde, waarvan een derde in Madagaskar leeft.

Gros plan sur la tête d'un caméléon multicolore - vue de profil

In tegenstelling tot wat mensen meestal denken, nemen kameleons niet de kleur aan van de oppervlakte waarop ze zich bevinden. Ze veranderen van kleur om zich te camoufleren voor hun predatoren of volgens hun stemming.

Caméléon vert sur une branche - vue de profil

Een kameleon kan ongeveer 4 jaar oud worden.

Ken jij de kameleon echt?

Wat eten kameleons?

Kameleons zijn vlees- en insecteneters. Hun menu bestaat voor het grootste deel uit sprinkhanen, vliegen, krekels, spinnen, enz., maar de grootste kameleons kunnen ook kleine vogels en hagedissen opeten.

 

Is de kameleon bedreigd?

Sommige kameleons zijn bedreigd, andere niet, dat hangt van de situatie af. De gewone kameleon die in Europa voorkomt, is beschermd. Zijn situatie is niet zorgwekkend, maar moet de komende jaren wel in de gaten worden gehouden.

Kameleons leven in bossen en die worden vaak gekapt door de mens. Ook worden kameleons vaak gevangen om te verkopen als huisdier. Het is dus belangrijk om hun habitat te beschermen en te strijden tegen stroperij.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!