Afbeelding
Marsouin nageant à la surface de l'eau

Bruinvis

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Phocoena phocoena
Familie
Phocœnidés
Voedsel
Kleine vissen, inktvis en schaaldieren
Levensduur
20 jaar in het wild
Status
Niet bedreigd
Aantal
250.000
Grootte en gewicht
Max 180 cm
Max 60 kg
Gebied
Noordzee, Middellandse Zee en Stille Oceaan

De bruinvis is een soort kleine walvisachtige die nauw verwant is aan de dolfijn. Hij leeft in de Noordzee, maar verbergt zich goed.

 

De kleine ‘dolfijn’ van de Noordzee

De bruinvis is een kleine walvisachtige met tanden en een ronde snuit (dolfijnen hebben spitse snuiten). Er zijn 6 soorten bruinvissen in de wereld. Alleen de bruinvis komt voor in de Noordzee. Deze soort heeft een donkergrijze rug en een helderwitte buik. Bruinvissen leven alleen of soms in kleine groepen. "Bruinvis" is een Scandinavisch woord dat "zeevarken" betekent.

 

Een zesde zintuig

Net als dolfijnen hebben bruinvissen een "zesde zintuig" dat echolocatie wordt genoemd. Bruinvissen en dolfijnen gebruiken klikgeluiden om zich te oriënteren in de ruimte en om te jagen. Deze klikken zijn zo hoog dat wij ze niet kunnen horen.

Als ze jagen, helpen deze geluiden hen om vissen en inktvissen te vinden. Soms eten bruinvissen ook kleine vissen en schaaldieren die dicht bij de bodem leven, zoals grondels, platvissen en garnalen.

 

Ze zijn -niet meer- bedreigd!

De bruinvis is al heel lang een dier dat weer in onze Noordzee zwemt. 70 jaar geleden kwamen ze door visserij en vervuiling bijna niet meer voor. Gelukkig is de situatie verbeterd. Tegenwoordig leven er 250.000 bruinvissen in de Noordzee.

Toch kun je nog steeds af en toe een gestrande bruinvis op het strand tegenkomen. Veel bruinvissen raken verstrikt in vissersnetten en verdrinken. Overbevissing en vervuiling zijn nog steeds bedreigingen voor de bruinvis. We moeten dus heel voorzichtig zijn!

Wist je dat?
Gros plan sur la tête du marsouin - vue de profil

Bruinvissen werden vroeger zeevarkens genoemd. Dat is ook wat hun naam betekent!

Marsouin nageant - vue de profil

Bruinvissen kunnen uit het water springen, maar doen dat bijna nooit.

Gros plan sur la tête du marsouin - vue de profil

Tijdens het jagen kunnen bruinvissen snelheden van 23 km/u halen.

Ken jij de bruinvis echt?

Een kustdier

Bruinvissen houden van ondiep water en kunnen worden gezien in havens en baaien. 

Niezen!

Bruinvissen kunnen diep duiken, maar blijven meestal dicht bij de oppervlakte. Ze komen elke 25 seconden naar boven om adem te halen met een geluid dat lijkt op niezen.


Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!