Filmbestand

Adeliepinguïn

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Pygoscelis Adeliae
Voedsel
Vis, inktvis en krill
Status
Niet bedreigd
Grootte en gewicht
46 tot 61 cm hoog
4 tot 6 kg
Gebied
Zuidpoolgebied

Een keizerspinguïn ken je zeker wel. Maar heb je al gehoord van een adeliepinguïn? Hij is een kleine zwart-witte pinguïn die leeft in grote groepen op de zuidpool. Weet je wat hij het liefste eet?

 

Adeliepinguïns

Adeliepinguïns zijn helemaal zwart en wit. Ze zijn eerder klein en hebben een kleine bek. Een adeliepinguïn kan je herkennen aan de witte ring rond zijn oog. Om vooruit te gaan over het ijs, gaan ze plat op hun buik liggen. Zo glijden ze net als een slee over het ijs. Best grappig!

 

Een kolonie van adeliepinguïns

Adeliepinguïns leven in grote groepen, dat noemen we kolonies, op het continent Antarctica in het zuidpoolgebied. In de september, dat is de ‘lente’ op de zuidpool, komen duizenden pinguïns bijeen op de ijsvrije stukken op de zuidpool om te broeden.
Eerst maakt het mannetje een nest met stenen. Hij verleidt het vrouwtje door met zijn bek in de lucht te wijzen en gekke geluiden te maken. Is het vrouwtje tevreden, dan legt ze 2 eieren in het nest. Mama en papa broeden om de beurt. De ene houdt de eieren warm, de andere gaat naar het ijs op zoek naar eten. De ouder die op het nest blijft, moet dan vaak dagen zonder eten!

 

Lekkerbekken

Na enkele weken komen de kuikens uit hun ei. Ze zijn heel schattig en hebben warme donsveren. De jongen blijven in het begin in een grote groep bij elkaar. Enkele volwassen pinguïns houden dan de wacht over de kleintjes. Als de kuikens groot genoeg zijn en net als hun ouders waterdichte veren hebben, wandelen ze naar de rand van de ijskap om zelf eten te zoeken in het water. Ze eten het liefst vissen, inktvissen en kleine kreeftjes.

Wist je dat?
Cinq manchots Adélie sur des rochers près de l'eau et la glace

Adeliepinguïns hebben de langste staart van alle pinguïns.

Un manchot Adélie se penchant sur ses petits

Mama en papa pinguïn broeden om de beurt op de eieren.

Un groupe de manchots Adélie sur la banquise

Pinguïns kunnen niet vliegen, maar wel heel goed zwemmen!

Ken jij de adeliepinguïn echt?

Verstopte knieën

De knieën van een pinguïn zitten verborgen tussen zijn veren. Als je zijn skelet bekijkt, kan je zien waar de knieën zitten. Wanneer een pinguïn staat, duwt hij zijn knieën diep zijn buik in. Pinguïnpoten zijn dus eigenlijk langer dan ze lijken.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!