Ecologische voetafdruk
Alles wat je eet, koopt en gebruikt moet ergens gemaakt worden of groeien. Daar is plaats voor nodig. En soms is dat meer plaats dan je denkt. De ecologische voetafdruk berekent hoeveel plaats er nodig is om aan onze levensstijl te voldoen.
Hoe kom ik aan mijn ecologische voetafdruk?
Voor een stukje vlees heb je niet alleen een weide en een stal nodig voor de koe of voor het schaap zelf. Neen, je hebt ook velden nodig om het voedsel voor de dieren te kweken. En wegen voor transport en winkels om het vlees te verkopen.
De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel plaats er nodig is om de dingen die we nodig hebben te kweken, te maken en te transporteren. Zo is de ecologische voetafdruk van een gemiddelde Belg meer dan 14 voetbalvelden (of meer dan 7 ha) groot.
Dat komt omdat we in ons land heel veel verbruiken of ‘consumeren’ met een moeilijk woord. We hebben heel veel nodig, zo lijkt het wel. België is daarnaast ook een klein landje waardoor we voor onze dagelijkse producten heel wat grondstoffen moeten invoeren. Dat vergroot onze ecologische voetafdruk. Maar zoveel ruimte is er niet… De ecologische voetafdruk van de Belg is maar liefst 6 keer groter dan de plaats die daarvoor beschikbaar is in België (cijfers WWF 2016).
Waarom is het belangrijk om onze voetafdruk te kennen?
De ecologische voetafdruk leert ons dat we de natuurlijke rijkdommen uitputten en dat we meer afval maken dan de aarde aankan. In de Stille Oceaan ligt een klein eilandje waar honderden jaren geleden hetzelfde gebeurde. Lees hier het verhaal van ‘Paaseiland en beelden met te grote voeten’.