Zeeschildpad
Onechte karetschildpad: Caretta caretta
Groene schildpad: Chelonia mydas
Karetschildpad: Eretmochelys imbricata
Kempschildpad: Lepidochelys kempii
Olijfschildpad: Lepidochelys olivacea Dermochelyidae
Lederschildpad: Dermochelys coriacea
Groene schildpad: Bedreigd
Lederschildpad, Onechte karetschildpad, Olijfschildpad: Kwetsbaar
Zeeschildpadden zijn schitterende dieren! Ze hebben allerlei kleuren en ze hebben grote platte poten om zich voort te bewegen in het water. Er bestaan zeven soorten zeeschildpadden en vijf ervan zijn bedreigd! Weet je hoe dat komt?
Er bestaan zeven soorten zeeschildpadden
Zeeschildpadden leven in alle oceanen op aarde, behalve in de Noordelijke IJszee, waar het veel te koud is. Er bestaan zeven soorten zeeschildpadden: de onechte karetschildpad, de soepschildpad, de karetschildpad, de Kemps zeeschildpad, de warana of dwergschildpad, de platrugzeeschildpad en de lederschildpad.
Weet jij wat zeeschildpadden eten? Het antwoord is: van alles! Het zijn omnivoren of alleseters. Ze eten waterplanten en zeewier, maar ook kleine vissen en schaal- en schelpdieren.
Hoe ziet een zeeschildpad eruit?
Zeeschildpadden hebben een vlak schild, waardoor ze heel snel door het water kunnen zwemmen. Het schild beschermt hen ook tegen veel gevaren en houdt hen warm. Heb je de grote poten van de zeeschildpadden gezien? Dit zijn trouwens de enige schildpadden die hun poten niet onder hun schild kunnen intrekken! Ze hebben zwemvliezen en klauwen aan hun poten.
De zeeschildpad is bedreigd
De mensen veroorzaken heel wat verstoring voor de zeeschildpadden: de jonge schildpadden kunnen de weg naar zee niet vinden omdat ze in de war raken door het licht van de steden die te dicht bij de stranden liggen. Bovendien jaagt de mens op de schildpadden en doodt ze op illegale wijze. Dat noemen we stroperij. De mens veroorzaakt ook heel wat vervuiling in de oceanen. De zeeschildpadden eten afval zoals plastic zakjes die ze verwarren met lekkere kwallen en raken verstrikt in achtergelaten visnetten.
Ken je de zeeschildpad echt?
Legt de zeeschildpad eieren? Ja, dat klopt!
Zeeschildpadden zwemmen duizenden kilometers ver om terug te keren naar het strand waar ze geboren zijn om er hun eieren te leggen. De vrouwtjes graven met hun poten een grote put in het zand, leggen daar 100 tot 200 eieren in, bedekken die opnieuw met zand en keren dan terug naar zee. De eieren van een zeeschildpad zijn zo groot als een pingpongbal!
De jonge zeeschildpadden komen bijna allemaal tegelijk uit hun ei. Daarna begint een wedren over het zand om zo snel mogelijk de zee te bereiken. Dit is een heel gevaarlijk moment, want de jongen lopen het gevaar om gevangen en opgegeten te worden door vogels. Er zijn maar weinig kleintjes die het water bereiken en maar 1 schildpad op 1000 wordt volwassen.
WWF werkt samen met regeringen om een eind te maken aan de stroperij en om te verhinderen dat de mensen op schildpadden jagen en ze illegaal verkopen. Bovendien beschermt WWF de gebieden waar de schildpadden wonen en vraagt de mensen om niet langer de zeeën en de oceanen te vervuilen en de zeedieren te beschermen.