Filmbestand

Torenvalk

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Falco tinnunculus
Familie
Falconidae
Voedsel
Carnivoor (voornamelijk kleine zoogdieren, vogels, reptielen en insecten)
Levensduur
10 tot 15 jaar
Status
Kleine zorg
Aantal
Stabiele bevolking, grotendeels verdeeld
Grootte en gewicht
Van 32 tot 39 cm lang
Van 150 tot 300 g
Gebied
Open velden, weilanden, wegen en stedelijke gebieden in Eurazië en Noord-Afrika

De torenvalk komt voor in grote delen van Europa,Azië en Afrika, in de zomer in Scandinavië en Noord-rusland. Het liefst eet hij veldmuizen maar hij eet ook kleinere vogels en insecten. In het oude Egypte werd hij geëerd als god van de kosmos.

 

Meesters van de wind

De torenvalk jaagt vaak op velden naast de autostrade. Je ziet hem dan stil in de wind hangen. Hoe doet hij dat? Wel, dat heet bidden: met snelle vleugelslagen en een waaier als staart vindt hij zijn evenwicht om dan snel naar een prooi te duiken. Torenvalken kunnen supergoed kijken en zien zo een prooi vanop grote hoogte. Het zijn kleine roofvogels en meesters van de wind. Ze gebruiken de wind om nog stiller te kunnen hangen en zo beter te kunnen jagen.

 

Stille jagers

De rug van het mannetje is rood-bruin en de kop eerder grijs-blauw terwijl de buik licht bruin is met zwarte vlekken. Het vrouwtje is veel bruiner, de vleugels ongeveer hetzelfde maar haar staart is zwart en haar kop bruin. De torenvalk is eerder zwijgzaam en herken je al snel aan zijn vlucht. De roep van een torenvalk is een hoog "kie-kie-kie-kie-kie-kie…" Dit hoor je enkel bij het nest en tijdens de balts (= de paartijd). Dat is natuurlijk slim omdat zijn prooi hem dan niet kan horen. Zo kan hij een verrassingsaanval maken.

 

Akkerlandvogel

Tot 1960 was de torenvalk de meest voorkomende roofvogel in Vlaanderen. De torenvalk is een echte akkerlandvogel. De Vlaamse weiden en akkers boden in het verleden alles wat een torenvalk kon wensen. Ook zijn prooi de veldmuis vond hier het perfecte habitat. Hoe meer veldmuizen, hoe meer torenvalken. Na 1960 veranderde de landbouw naar grootschalige landbouw waarbij de muis niet kan overleven. De kleine elementen van het landschap verdwenen. Denk hierbij aan hagen, grachten, lang gras, bomenrijen, enzovoort. Daardoor is het aantal torenvalken in ons land met meer dan de helft verdwenen. Hij vindt niet voldoende eten voor zijn jongen.

Wist je dat?
Faucon, en vol, serres en avant, sur le point d'attraper une proie - vue de face

Hij kan stil in de lucht hangen en dat noemt men "bidden". De torenvalk wordt ook "meester van de wind" genoemd.

 

 

Faucon sur une souche d'arbre regardant l'objectif, bec entrouvert

Horus, god van de kosmos uit het oude Egypte werd afgebeeld als torenvalk.

Faucon en vol - vue du bas

De torenvalk is een echte akkerlandvogel.

Ken jij de torenvalk echt?

Stilhangend in de lucht

De torenvalk is bekend om zijn vermogen om onbeweeglijk te blijven hangen in de lucht. Door snel met zijn vleugels te slaan, kan hij in evenwicht blijven om zijn prooi op de grond te lokaliseren.

Uitzonderlijk scherp zicht

Torenvalken hebben een uiterst scherp zicht, waardoor ze kleine zoogdieren zoals muizen vanaf grote hoogten kunnen detecteren.

Verschillen in vederen tussen geslachten

De mannelijke torenvalk heeft een bruin-rode rug en een grijs-blauw hoofd, terwijl het vrouwtje bruiner is met een zwarte staart.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!