Temmincks schubdier
Van 5 tot 19 kg
Door zijn schubben denken mensen vaak dat het Temmincks schubdier een reptiel is, maar het is een zoogdier! Schubdieren leven in de Afrikaanse bossen en savannes en zijn bedreigd. Deze vreedzame dieren zijn helemaal niet agressief. Wanneer een schubdier zich aangevallen voelt, rolt het zich gewoon helemaal op. Een beetje als een egel, maar dan met schubben in plaats van stekels.
Eén of meer schubdieren?
Er bestaan acht soorten schubdieren. Vier soorten leven in Afrika en vier in Azië. We mogen ze niet verwarren met de gordeldieren, die in Amerika leven.
Het Temmincks of Kaaps schubdier komt voor in het oosten en het zuiden van Afrika. Bijvoorbeeld in Tanzania, Rwanda en Namibië. Schubdieren leven vooral in savannes en bosgebieden. Daar vinden ze ook hun eten: mieren en termieten.
Het schubdier ziet niet zo goed, maar het leeft dan ook ’s nachts, dus het is een nachtdier. Schubdieren kunnen goed horen en hebben een uitstekende reukzin. Op die manier vinden ze ook hun voedsel.
Ze stoppen hun kop in het zand, in de struiken of in boomstronken en steken hun lange kleverige tong uit (die is bijna zo lang als hun lichaam!). De mieren en termieten blijven dan kleven in het slijm op hun tong. En hop! Ze moeten ze alleen nog maar inslikken!
Een heel bijzonder uiterlijk
Het reuzenschubdier is bedekt met schubben, maar heeft ook een beetje haar! De haren groeien tussen zijn schubben. Wanneer een schubdier zich bedreigd voelt, duikt het ineen en rolt het zich op tot een bol. Op die manier is het dier beschermd door zijn schubben. Alleen hyena’s en grote katten kunnen door de laag schubben komen.
Het schubdier heeft klauwen aan de voor- en achterpoten. Daarmee kan het de grond omwoelen om mieren en termieten te zoeken. Een andere bijzonderheid is dat het schubdier op zijn achterste poten loopt!
Het meest gestroopte zoogdier ter wereld
Het Temmincks schubdier is een bedreigd dier, net als de zeven andere soorten schubdieren (sommige soorten zijn sterker bedreigd dan andere)!
De grootste bedreiging vormt de stroperij. Schubdieren zijn zelfs de meest gestroopte dieren ter wereld! Meer nog dan olifanten, tijgers en neushoorns! De Internationale unie van natuurbescherming schat dat er de voorbije 10 jaar meer dan een miljoen schubdieren werden gestroopt in Azië en Afrika. Dat is GIGANTISCH veel!
Een van de verklaringen is dat de mensen ze gemakkelijk kunnen vangen. Omdat schubdieren niet heel groot en niet agressief zijn, vormen ze een gemakkelijke prooi voor stropers en bovendien zijn ze echt veel geld waard.
In 2016 hebben 180 landen afgesproken om de schubdieren te beschermen, maar toch wordt er nog altijd op gejaagd. Dat gebeurt ofwel voor hun vlees of voor hun schubben. De schubben van het schubdier worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, die gelooft dat ze bepaalde ziekten kunnen genezen.
Om de schubdieren te beschermen, werkt WWF dus samen met landen als China en Vietnam om de illegale handel in deze dieren te bestrijden.
Ken jij het schubdier echt?
De schubdieren hebben geen tanden. Om de insecten die ze eten te verteren, slikken ze kleine stenen en zand die, met krachtige spieren in hun maag, helpen om het voedsel te malen.
Wanneer ze zich bedreigd voelen, rollen de schubdieren zich op in een bal en laten hun harde, scherpe schaal om zichzelf te beschermen zien, zo’n harde schaal ontmoedigt roofdieren.