Afbeelding
Raie bouclée nageant au fond de l'eau - vue d'en haut

Stekelrog

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Raja clavata
Familie
Rajidae
Voedsel
Vleesdieren (voornamelijk schelpdieren, mollusken en kleine vissen)
Levensduur
Ongeveer 15 tot 20 jaar
Status
Bijna bedreigde soort
Aantal
Variabele schattingen, bevolking in daling
Grootte en gewicht
50 tot 100 cm lang
2 tot 10 kg

Gebied
Noord-Oost-Atlantische Oceaan en Middellandse Zee

Stekelroggen zijn roggen… die volstaan met stekels! Klinkt gevaarlijk? Niet voor de mens, maar wél voor kleine zeedieren. Dankzij hun grijsbruine kleur kunnen ze zich perfect in het zand verstoppen. De stekelrog leeft ook in de Noordzee. Op het strand vind je soms hun zwarte eikapsels!

 

De roggen in de Noordzee

Roggen zijn heel sierlijke vissen. Ze zijn familie van de haaien en hebben een speciaal skelet dat bestaat uit kraakbeen. Ze zijn heel soepel.

Een rog herken je aan zijn plat lichaam en zijn lange staart. De mond en kieuwgaten staan onderaan. De grote zijvinnen van een rog lijken op vleugels waarmee ze door het water ‘vliegen’. Maar meestal rusten ze op de bodem van de zee.

Roggen leven overal in de oceaan. Dus ook in onze Noordzee! Je kan er ongeveer 10 soorten roggen vinden! Een bekende soort is de stekelrog.

 

De stekelrog is bedekt met stekels!

Zoals hun naam al verklapt, staan stekelroggen helemaal vol met stekels! Die stekels lopen van het midden van hun lichaam tot het puntje van hun staart. Dat klinkt misschien eng, maar voor de mens is het niet gevaarlijk! Stekelroggen zijn best kleine roggen: ze worden maximaal 85 cm groot.

 

Een stekelrog kan zich goed verstoppen

Stekelroggen hebben een witte buik en een bruingrijze rug met grote én kleine vlekken. Die vlekken zorgen ervoor dat ze zich kunnen camoufleren en verstoppen.

De roggen in de Noordzee spelen heel graag verstoppertje! Ze graven zich in, in het zand. Dan kan je ze bijna niet zien. Wanneer kleine zeedieren zoals wormpjes, kreeften, slakken en bodemvisjes even niet goed opletten, vallen ze aan!

Wist je dat?
Raie bouclée - vue du ventre

Het skelet van een rog bevat geen botten. Net als bij de haai is het gemaakt van kraakbeen.

Gros plan sur la raie bouclée - vue du ventre

De stekelrog heeft tot 44 rijen tanden! Wanneer een tand weg is, groeit er een nieuwe tand.  

Raie bouclée nageant au fond de l'eau - vue d'en haut

De grootste rog ter wereld is de reuzenmanta. Ze kan tot 7 meter lang zijn en 3000 kg wegen! 

Ken jij de stekelrog echt?

Stekelroggen leggen eitjes in eikapsels!

Stekelrogvrouwtjes leggen hun eieren in een soort doosje of eikapsel. In dat doosje groeit de rog tot hij groot genoeg is om alleen te zwemmen. Het eikapsel van de stekelrog is zwart en heeft vier hoorns. Ze spoelen soms aan op het strand... Ga maar eens op zoek!

De stekelrog is gevoelig voor bedreiging

Volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) zijn stekelroggen ‘gevoelig’. Dat wil zeggen dat er steeds minder stekelroggen zijn en we moeten oppassen dat ze geen bedreigde diersoort worden! Vooral overbevissing en klimaatverandering zijn schadelijk voor de stekelrog.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!