Afbeelding
Tétras lyre - vue de face

Korhoen

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Lyrurus Tetrix
Familie
Fazantachtigen
Voedsel
Bessen en planten
Status
Heel zeldzaam in België
Grootte
Haan 49-58 cm
Hen 40-45 cm
Gebied
Heide- en veen in Europa en Azië

Heb je al gehoord van het korhoen? Het is een zeldzame vogel in België. De mannetjes zijn helemaal zwart met mooie pluimen op hun staart. Weet je hoe het vrouwtje eruitziet?

 

Over korhanen en korhennen

Het korhoen is eigenlijk een soort wilde kip. Maar dan een heel speciale! De mannetjes van het korhoen, die noemen we de korhanen, zijn helemaal zwart en hebben boven hun ogen twee vuurrode wenkbrauwen. Hun staart bestaat uit witte veren die alle kanten uit staan. Best een grappig gezicht! De vrouwtjes van de korhoenen of de korhennen zijn bruin met zwarte en donkere vlekjes. Zo is ze goed gecamoufleerd. Korhennen maken namelijk hun nest op de grond.

 

Doe jij mee de korhoendans?

Korhoenen leven op open gebieden zoals in de heide- en veengebieden. Ze hebben ook bos nodig. Vaak slapen ze vanboven in een boom. In het bos kunnen ze zich ook goed verstoppen tegen vijanden zoals de vos. In het voorjaar komen alle korhoenen samen naar een speciale open plaats ‘de baltsplaats’ of de arena. De korhanen doen dan een speciale dans om de vrouwtjes te verleiden. Ze maken dan ook een grappig geluid. Een echt spektakel!

 

Bedreigde diersoort

Het korhoen is heel zeldzaam. In ons land kan je ze nu alleen nog vinden in het natuurgebied de Hoge Venen en het gaat niet zo goed met de dieren. In totaal waren er in 2015 maar drie (!) korhoenen meer in de Hoge Venen… Om de dieren te helpen doet WWF nu een korhoenproject. In 2017 zijn tien korhoenen uit Zweden naar België gebracht, vijf korhanen en vijf korhennen. In Zweden zijn er namelijk nog heel veel korhoenen. Hopen maar dat de korhoenen het leuk vinden op hun nieuwe plaats!

Wist je dat?
Tétra lyre

De mannetjes korhoenen noemen we korhanen, de vrouwtjes korhennen.

Tétras lyres dans la nature

Het korhoen leeft nu in ons land alleen nog in de Hoge Venen.

Deux tétras lyres

Om de vrouwtjes te verleiden doen de mannetjes een speciale dans!

Ken jij de korhoen echt?

Jonge korhoentjes

Of jonge korhoenen overleven, hangt vooral af van de eerste weken van hun leven. Zoals vele jonge vogels hebben ze het moeilijk om hun temperatuur zelf te regelen en komt de moeder regelmatig helpen met het verwarmen van de jongen. Als het slecht weer is, kunnen ze ook niet genoeg voedsel vinden. Nat en ondervoed hebben ze minder overlevingskansen.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!