Gewone zeehond
Van 45 tot 130 kg
De gewone zeehond is de meest voorkomende zeehond aan onze kusten. Dit roofdier houdt van ondiep water en zandbanken. Ze rusten vaak op het strand. Weet je wat zeehonden graag eten?
Hoe kunnen we een gewone zeehond herkennen?
In België leven twee zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond komt het meest voor. Zijn vacht is grijs tot donkerbruin, vaak met donkere vlekken. Gewone zeehonden hebben een afgeronde kop. De kop van de grijze zeehond is platter.
Zeehonden zijn uitstekende zwemmers. Ze hebben vier flippers: twee korte aan de voorkant, met zwemvliezen en lange zwarte klauwen, en twee aan de achterkant.
Zeehonden hebben geen oorschelpen (in tegenstelling tot zeeleeuwen) en hun oren zijn niet meer dan twee kleine gaatjes op hun kop. Zijn snuit is versierd met lange, gevoelige snorharen, die hij gebruikt om naar voedsel te zoeken. De neusgaten van de gewone zeehond vormen een kleine V, terwijl de neusgaten van de grijze zeehond twee kleine streepjes naast elkaar zijn.
Waar leven gewone zeehonden?
Zeehonden houden van ondiep water en zandbanken. Als het water of het getij laag staat, kun je ze in grote groepen (meer dan honderd individuen) op het strand zien. Ze keren vaak terug naar dezelfde plek om te rusten. Het strand is ook een handige plek om hun jongen te verzorgen. Met een beetje geluk zijn ze te zien in Nieuwpoort, bij de monding van de IJzer.
Bij vloed of hoog water gaan de zeehonden op jacht. Meestal jagen ze alleen. Soms zwemmen ze meer dan 50 km om hun voedsel te vinden. Wat een uithoudingsvermogen!
Wat eet een zeehond?
Zeehonden zijn roofdieren. Ze eten voornamelijk bodemvissen zoals platvissen. Zeehonden doen zich ook tegoed aan garnalen, weekdieren en inktvis. Kleinere prooien worden onder water gegeten, terwijl grotere vissen op het strand worden opgehaald en vervolgens verslonden. Een gewone zeehond eet 4 tot 8 kg vis per dag.
Sealife: een opvang voor gewonde zeehonden
De meeste zeehonden die je op de stranden ziet, zijn gewoon aan het rusten. Maar soms spoelt er een gewonde of zieke zeehond aan. Gelukkig heeft SEALIFE in Blankenberge een opvangcentrum voor gewonde zeehonden. Daar worden de dieren verzorgd. En als ze weer fit en gezond zijn, kunnen ze terug naar de natuur. Eind goed, al goed!
5 WWF rangers op missie om een zeehond te helpen, lees het artikel hieronder.
Ken jij de zeehond echt?
Zeehonden drinken geen water uit de zee. Ze halen het water dat ze nodig hebben uit het vlees van de vissen die ze eten.
Bijna alle zeehondensoorten leven in de oceaan. De Baikalrob, die zijn hele leven doorbrengt in het Baikalmeer, een zoetwatermeer in Siberië, is een uitzondering.