Afbeelding
Une pipistrelle la tête en bas, accrochée à une branche, ouvrant ses ailes

Gewone dwergvleermuis

Luister naar zijn geluid
Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Pipistrellus Pipistrellus
Familie
Zoogdieren
Voedsel
Insectivoor
Status
Niet bedreigd
Grootte en gewicht
4 cm en 5 g
Gebied
Europa

De gewone dwergvleermuis is de meest algemene vleermuissoort in België. In bijna elke straat kan je hem vinden. Ook bij jou! De dwergvleermuis is heel klein en is een echte acrobaat in de lucht. Hij heeft een bruine vacht en driehoekige oortjes met afgeronde punten. Is hij niet schattig?

 

Waar vind je de dwergvleermuis?

De dwergvleermuis is een nachtdier die in de buurt van dorpen en steden woont. Je vindt hem meestal onder dakpannen van huizen, in een klein spleetje in de muur of in een boomholte. Als de zon ondergaat, komt de dwergvleermuis tevoorschijn. Hij jaagt in tuinen, boven vijvers of beekjes of rond een lantaarnpaal en gaat op zoek naar lekkere insecten. Een dwergvleermuis is een echte muggenvanger, hij eet honderden muggen per nacht.

 

Ondersteboven!

Tijdens de winter zijn er maar weinig insecten. Om geen honger te hebben, gaat de vleermuis in winterslaap. Hij hangt met zijn kop omlaag en gaat in een heel diepe slaap. Zijn lichaamstemperatuur wordt lager en zijn hart klopt minder snel. Zo verliest hij geen energie.

 

Winterslaapje

Dwergvleermuizen overwinteren het liefst in gebouwen, zoals onder dakpannen. Grotten vinden ze maar niets. In tunnels en in spleten onder een brug kan je in de winter soms grote groepen slapende dwergvleermuizen vinden.  Je mag een vleermuis tijdens zijn winterslaap niet storen! Wakker worden en vliegen vraagt veel energie. Omdat er in de winter maar weinig eten is, wordt de vleermuis elke keer hij wakker wordt zwakker… 

Wist je dat?
Une pipistrelle agrippée à un tronc d'arbre, les ailes déployées

De gewone dwergvleermuis is zo klein dat hij in een luciferdoosje past.

Pipistrelle accrochée à une branche, la tête en bas, les ailes déployées - vue de dos

Een dwergvleermuis eet honderden muggen per nacht.

Aile de pipistrelle - vue illuminée dans le noir

De vleugel van een vleermuis bestaat uit ‘levend materiaal’ met pezen en bloedvaten. Als er een klein scheurtje in komt, kan het terug groeien.

Ken jij de dwergvleermuis echt?

Mythe

De vleermuis zal niet in je haren vliegen. Ze kunnen heel dichtbij komen, maar zullen je niet raken. Met hun echolocatie weten ze precies waar je staat. 

Naar het toilet

Een dwergvleermuis doet de grote boodschap terwijl hij vliegt. Als de vleermuis ondersteboven hangt en dringend naar het toilet moet, zal hij zich omdraaien en zich vasthouden met zijn duimen. Zo zal de dwergvleermuis nooit ondersteboven naar het toilet gaan.

Afbeelding
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!