Europese wilde kat
Miauwkes! Heb je al gehoord van de wilde kat? Neen, het is geen verwilderde huiskat maar een diersoort op zich. Hij is zeldzaam in ons land. Weet je hoe je een wilde kat herkent?
Een wilde kat heeft een dikke staart
De Europese wilde kat lijkt heel erg op een huiskat. Hij is wel een stuk groter en heeft een dikkere kop. Typisch is zijn dikke staart met een zwarte stompe punt. Op de staart staan drie tot vijf zwarte ringen en op de rug loopt een donkere streep. Met de strepen op zijn kop en nek lijkt hij net een kleine ‘tijger’. Grrrr…
Een wilde kat is een goede jager
Een wilde kat is heel schuw en leeft vooral ’s nachts. Daarom is het heel moeilijk om hem te zien. Hij leeft het liefst op zijn eentje. Veel mensen weten ook niet dat de wilde kat bestaat en verwarren hem met een grote huiskat. Toch gaat het om een andere soort.
Wilde katten kunnen goed klimmen met hun scherpe nagels. Het zijn ook uitstekende jagers. Vanaf de avond tot de vroege ochtend gaan ze op jacht in het bos en langs weiden, op zoek naar muizen, vogels en kleine knaagdieren. Ze spelen het liefst van al… een kat-en-muis-spelletje!
De wilde kat is zeldzaam
Wilde katten leven in bossen en jagen in graslanden in de buurt van het bos. In ons land leven de meeste dieren in het Zuiden, in Wallonië. Maar eigenlijk weet niemand hoeveel er zijn en waar ze precies leven. Dat komt omdat het zo moeilijk is om ze te zien! In Vlaanderen kan je de wilde kat alleen in sommige delen van Limburg zien.
WWF doet een project in België om de wilde kat te helpen. Met wildcamera’s onderzoeken we waar de dieren leven. Net als in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, wil WWF verschillende stukken bos waar de wilde kat leeft met elkaar verbinden. Zo heeft dit zeldzame dier een groter leefgebied en is het gemakkelijker om een partner te vinden.
Ken jij de Europese wilde kat echt?
6% van de boskatten zijn in feite hybride katten, geboren uit de paring van een wilde kat en een huiskat. Deze kruising zou uiteindelijk kunnen leiden tot het verdwijnen van de wilde soort.
300.000 hectare land in het zuiden van België, een vijfde van Wallonië, is ideaal voor boskatten om te leven en te groeien.
Er zijn 2 tot 4 boskatten waargenomen in een gebied van 10.000 hectare.