Video file

Europese bever

Dierenfiche
Wetenschappelijke naam
Castor fiber
Familie
Beverachtigen
Voedsel
Planteneter (bladeren, schors, jonge scheuten van bomen)
Status
Niet bedreigd
Grootte en gewicht
Kop tot achterlijf: ongeveer 1 m
Staart: ongeveer 30 cm
16 tot 30 kg
Aantal
In België leven er tussen de 3.500 en 4.000 bevers, zowel in Vlaanderen als Wallonië

Een dikke vacht, een platte staart en grote oranje tanden. Zo herken je een bever! De Europese bever is een echte architect: met boomstammen bouwt hij dammen en burchten.

 

Hoe herken je een bever? 

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij leeft in de buurt van het water en heeft een dikke lichtbruine tot donkerbruine pels. De staart van een bever is groot en plat (ongeveer 30 cm) en heeft schubben. Hij kan er vet in opslaan voor de winter (een beetje zoals de bulten van een kameel). De pootafdruk van een bever lijkt op een klein hand met lange vingers. 

Veel mensen verwarren de bever met de beverrat! Maar als je goed kijkt zie je toch verschillen. De beverrat is veel kleiner en heeft een kleinere ronde staart. De beverrat leeft oorspronkelijk in Zuid-Amerika, maar is ontsnapt uit kwekerijen. Nu leeft hij ook in ons land, vooral in Wallonië.

 

Waar leven bevers?

De Europese bever leeft in de buurt van water: langs rivieren, meren, moerassen, beken en sloten. Belangrijk is dat er heel het jaar water is én dat er veel bomen staan langs de oever. Bevers zijn namelijk verzot op jonge scheuten, bladeren en schors.

Bevers maken hun woonplaats of burcht langs het water. De ingang bevindt zich onder water. Zo zijn de knaagdieren beter beschermd tegen roofdieren. Bevers leven in familie. Een familiegroep bestaat meestal uit een mannetje, een vrouwtje, de jongen van vorig jaar en de nieuwe jongen. Gezellig!

 

Waarom maken bevers dammen?

Bevers knagen bomen om met hun grote tanden. Zo kunnen ze gemakkelijk aan de verse blaadjes. Met de takken bouwen ze ook speciale dammen in het water! Op die manier maken de bevers een betere woonplaats. Het is belangrijk dat de ingang van hun burcht steeds onder water staat. Het zijn echte architecten!

De bevers helpen ook andere dieren en planten die houden van water. Door hun dammen is het water in het bos beter verdeeld en kikkers en libellen houden van de ‘zwembaden’ die ontstaan door de beverdammen. Leve de bever!

Did you know?
Trois castors à un point d'eau

Het nest van een bever heet een burcht.

Castor

Een bever heeft oranje tanden.

Tronc d'arbre rongé par un castor

Bevers hebben speciale bacteriën in hun blindedarm. Zo verteren ze beter de schors.

Ken jij de bever echt?

De bever in België

In de 19e eeuw was de bever bijna helemaal uitgestorven in ons land, door de jacht voor zijn vlees en vacht. Gelukkig is de bever, en zijn burchten en dammen, nu beschermd en gaat het beter met deze diersoort.

Image
Carpathians
Lid worden

Word een echte natuurheld!