Edelhert
Tot 150 kg (vrouwtjes)
Tot 255 kg (mannetjes)
Met zijn grote gewei boven op zijn kop is het edelhert een imposant dier dat er geweldig uitziet! Herten en hinden (vrouwtjes) zijn grote dieren met een bruine tot rode vacht. Hun jong, het kalf, is beige met witte vlekken. Herten leven in groepen en voeden hun jongen samen op. Deze groep wordt een kudde genoemd.
Hoe zien een hinde en een hert eruit?
Herten en hinden zijn grote, prachtige dieren die over de hele wereld leven. Er zijn verschillende soorten. In België kun je edelherten tegenkomen. Deze herten en hinden hebben een bruine tot roodachtige vacht, terwijl hun jongen, de reekalfjes, beige met witte vlekken zijn. Er zijn ook ondersoorten edelherten met bepaalde andere fysieke kenmerken. Bijvoorbeeld het Corsicaanse edelhert (Cervus elaphus corsicanus), dat vrij klein is en op Corsica en Sardinië leeft, en het kaukasus hert (Cervus elaphus maral), dat vrij groot is en in Turkije leeft.
Alleen de mannetjes hebben een gewei, waarmee ze rondparaderen tijdens de paartijd. Het gewei begint te groeien in de lente en valt af in de winter.
Waar leven edelherten?
Ze worden wel eens "de koning van het bos" genoemd, maar dat is helemaal niet zo. Het hert is een graslanddier dat zich vanwege menselijke activiteiten heeft teruggetrokken in het bos om zich te verstoppen. Met hun grote omvang en gewei worden herten gehinderd door bomen en al hun takken. Herten en hinden leven het liefst in grazige weiden waar ze in alle rust kunnen grazen.
Wat eten ze?
Herten en hinden zijn herkauwers. Hun dieet bestaat voornamelijk uit gras. Ze eten ook boomscheuten, bosvruchten (bosbessen, eikels, enz.) en, minder vaak, schors.
Wat is hertengeburl?
Buiten het paarseizoen, van de winter tot het begin van de herfst, leven hinden en herten gescheiden van elkaar.
Tussen half september en half oktober is het echter paarseizoen voor herten en hinden. Mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar dan.
In deze tijd van het jaar is het gewei van de herten prachtig, dus gaan ze elk hun eigen weg op zoek naar een kudde hinden. Als meerdere herten dezelfde kudde willen veroveren, kijken ze elkaar aan en burlen ze. Meestal is dit genoeg voor een van hen om het spel te verlaten. Anders vechten de herten door met hun gewei tegen elkaar te slaan. Soms burlen herten niet, maar krullen ze hun lippen op en ademen ze rond.
Tijdens deze periode stoppen herten met eten en verliezen ze veel gewicht. Ze hebben maar één doel: paren met vrouwtjes! Vooral omdat ze maar één dag per jaar zwanger kunnen worden. Ze moeten dus snel handelen om ervoor te zorgen dat hun jongen in de lente geboren worden.
Ken je het edelhert echt?
Herten en hinden moeten niet verward worden met reeën. Reeën hebben de grootte van een grote hond, terwijl herten en hinden 1 tot 1,60 meter schofthoogte hebben en wel 2,20 meter lang kunnen worden!
Wist je dat geweien en hoorns twee verschillende dingen zijn? Geweien zijn botten, terwijl hoorn wordt gevormd door bot dat bedekt is met keratine (hetzelfde materiaal als nagels en haar). Geweien vallen af en groeien weer aan, wat niet het geval is bij hoorns. Als je bijvoorbeeld de hoorns van een koe afsnijdt, zal hij nooit meer hoorns hebben (de neushoorn is echter een speciaal geval, want zijn hoorn kan teruggroeien).
In Europa worden de populaties edelherten beheerd door de jacht, omdat er niet genoeg grote roofdieren meer zijn. Maar de jacht is gereguleerd. Je mag niet zomaar elk dier doden en je mag alleen in een bepaalde tijd van het jaar jagen.
In andere delen van de wereld zijn er echter beschermde hertensoorten. Bijvoorbeeld het moerashert in Zuid-Amerika.