Biodiversiteit
Biodiversiteit, of een grote verscheidenheid aan leven op aarde, is essentieel voor de mens, maar eigenlijk ook voor alle levende wezens op aarde. Toch zorgt de mens ervoor dat de biodiversiteit aan een hoog tempo afneemt. Daarom moeten we snel actie ondernemen! In dit dossier lees je wat biodiversiteit is, waarom het belangrijk is en wat we kunnen doen om het verlies aan biodiversiteit tegen te houden.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is een moeilijk woord waar veel over gesproken wordt als mensen het over de natuur en natuurbehoud hebben. Het bestaat eigenlijk uit twee woorden:
- Bio, dit betekent ‘leven’
- Diversiteit, dit betekent ‘verscheidenheid’
Het is dus de verscheidenheid aan leven die we op aarde hebben. Het gaat niet enkel over diersoorten, maar ook over planten, schimmels en bacteriën. Ook al vind je die laatste twee misschien vies, toch zijn ze heel belangrijk voor het leven op aarde.
Biodiversiteit gaat nog verder dan dat, het is niet enkel de diversiteit aan soorten (bvb. een weiland met konijnen, insecten, boterbloemen, grassen, klavertjes,...), maar ook binnen dezelfde soort. Net zoals elke mens verschillend is, is ook elk konijn verschillend en elke grasspriet en dat is belangrijk!
Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Elk levend wezen op aarde is afhankelijk van andere levende wezens om te kunnen overleven. Sterker nog, er moet een grote verscheidenheid zijn aan andere levende wezens om te kunnen overleven. Dat geldt ook voor de mens, op een wereld zonder vele andere dieren, planten, schimmels of bacteriën zouden wij niet kunnen leven! En welk woord kennen wij dat een grote verscheidenheid van leven betekent? Juist: biodiversiteit!
De biodiversiteitscrisis
De manier waarop de mens omgaat met de natuur zorgt voor een enorm verlies aan biodiversiteit. Soorten sterven volledig uit of ze nemen enorm af in aantal. Veel soorten hebben nu ook een veel kleiner leefgebied waardoor ze veel kwetsbaarder zijn.
Het is natuurlijk dat een soort het soms wat beter doet en soms wat slechter of zelfs eens uitsterft. Dat is altijd zo geweest in de geschiedenis van de aarde, kijk maar naar de mammoet en de dinosauriërs. Maar het tempo waaraan soorten nu uitsterven, is minstens honderd keer sneller dan normaal!
WWF doet onderzoek naar biodiversiteit. We hebben de ‘Living Planet Index’ gecreëerd, dat is een getal die aangeeft hoe het gesteld is met de biodiversiteit. Die getallen worden dan gebruikt om aan te tonen hoe groot het probleem is. De lijn hieronder begrijpen is misschien moeilijk, maar wat je moet onthouden is dat de lijn heel sterk naar beneden gaat, dit betekent dat er steeds minder biodiversiteit is...