Wombat

Wist je dat?

  • De voorouder van de wombat leek op een beer
    De voorouder van de wombat leek op een beer

  • Het is het enige dier dat kubusvormige uitwerpselen heeft
    Het is het enige dier dat kubusvormige uitwerpselen heeft

  • Zijn tanden stoppen nooit met groeien, zelfs als ze gebroken zijn, groeien ze eindeloos terug!
    Zijn tanden stoppen nooit met groeien, zelfs als ze gebroken zijn, groeien ze eindeloos terug!

Net als koala's en kangoeroes, leeft de wombat in Australië. De wombat heeft een buikzak, het is namelijk een buideldier. Wat hem vooral uniek maakt, zijn zijn kubusvormige uitwerpselen en zijn graafkunsten. De aanwezigheid van de wombat is heel erg belangrijk, want door het graven van zijn diepe gangen worden waterbronnen toegankelijk voor andere soorten, waardoor hun overleving in perioden van droogte verzekerd is. En bovenal, de wombat is erg schattig!

Een voorouder zoals een beer 

Net als de koala, heeft de wombat dezelfde voorouder! Die zag eruit als een bijzonder imposante en massieve beer! Dankzij zijn gespierde voorpoten kon hij gemakkelijk in de grond graven en was hij een herbivoor. Hij leefde in het Oligoceen, een periode in het verleden meer dan 20 miljoen jaar geleden!  

Het grootste zoogdier dat holen graaft 

Dankzij zijn lange en grote klauwen graaft hij zeer diepe tunnels van wel 30 m lang. Elke tunnel is verbonden met de andere. Hij woont het liefst in de buurt van ravijnen, valleien,... Daar is vochtige grond en dat is makkelijker om te graven!

 In die tunnels legt hij bladeren neer om zacht te kunnen liggen als hij wilt rusten. Zodra de avond is gevallen, komt hij naar buiten. Hij graast in het gras en rolt in het zand om zich te wassen.

 In de winter blijft het vrij warm in de tunnels en in de zomer is het er koeler dan buiten, dat is ideaal voor de wombat. Maar soms bij warm weer komt hij toch boven om te zonnebaden!

Zijn uitwerpselen hebben de vorm van een kubus! 

Heel lang wisten de wetenschappers niet hoe het komt dat de wombat kubusvormige uitwerpselen heeft. Maar nu is het mysterie toch ontrafeld: de vorm komt door de spijsvertering. Zijn darmen werken op een gekke manier waardoor de drol de vorm krijgt van een kubus.

Elke wombat heeft unieke uitwerpselen met een eigen, ‘persoonlijke’ geur. Zo kunnen andere wombats elkaar herkennen. De geur wordt ook gebruikt door de wombat om zijn eigen hol te vinden.

De wombat redt levens ! 

De wombat leeft solitair, dat wilt zeggen dat hij het liefste alleen is. Maar toch redt hij soms het leven van andere dieren, want hij laat ze schuilen in zijn hol bij bosbranden. Dat komt in Australië heel vaak voor. Bovendien vinden de gasten vaak water in zijn tunnels, omdat de wombat zo diep graaft! 

De vijanden van de wombat   

De vijand van de wombat zijn de vos, de Tasmaanse duivel, roofvogels of de dingo (een wilde hond). Maar hij bijt goed van zich af! Dankzij zijn lange klauwen kan hij zichzelf goed verdedigen!