Capibara
35 tot 66 kg
De capibara leeft in Zuid-Amerika en is het grootste knaagdier ter wereld. De naam ‘Capibara’ betekent ‘de heer van het gras’. Hij leeft dan ook in gebieden met veel water en hoge grassen, waar hij graag van smult.
Waar leeft de capibara?
De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld! Hij kan tot wel 66 kilogram wegen! Een capibara lijkt een beetje op een mengeling tussen een varken en een cavia. Hij behoort dan ook tot de familie van de cavia-achtigen.
Capibara’s leven in Zuid-Amerika en komen voor aan de oevers van moerassen, rivieren en meren. De capibara is een planteneter en eet waterplanten en grassen.
De capibara is een groepsdier en leeft met tientallen dieren samen. De jongen worden behaard geboren en kunnen na enkele uren al rennen, duiken en zwemmen. Dan sluiten ze meteen aan bij de rest van de groep!
Capibara’s zijn echte waterratten!
Capibara’s zijn uitstekende zwemmers en duikers. Om snel vooruit te gaan, hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen. Hun ogen, oren en neus staan allemaal op één lijn op hun hoofd. Hierdoor kunnen ze bijna helemaal onder water blijven, en toch alles in de gaten houden.
Waardoor wordt de capibara bedreigd?
De capibara kent veel vijanden zoals de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. Ook boeren jagen op deze dieren, omdat ze de landbouwvelden beschadigen. Bovendien vinden veel mensen in Zuid-Amerika hun vlees heel erg lekker. Gelukkig krijgen capibara’s veel jongen en is de diersoort niet bedreigd.
Ken jij de capibara echt?
Capibara’s hebben een speciale manier van drinken. In plaats van het water te likken of te slurpen zoals de meeste dieren dat doen, gebruiken capibara’s hun gespleten bovenlip om water op te zuigen en in hun mond te trekken.
Het is illegaal een capibara zonder vergunning als huisdier te houden in België. Hoewel veel knaagdieren zoals cavia’s als huisdieren worden gehouden, is het zeer moeilijk om een capibara in gevangenschap een fijn leven te geven.